Skip to content

bucataria din iad!

August 13, 2009

De cateva saptamani, de cand nu am mai deloc ce face la serviciu, in loc sa gandesc ceva util, frec duda pe net. Ma dau pe net, ca si cum eram mica si ma dadeam in leagan. De fapt nu prea ma dadeam in leagan asa mult, ca si atunci imi era rau …

Si cum ma dau eu pe net? Inca de la primul job, mi-am descoperit capacitatea de a vedea o multitudine de siteuri pe zi, asa ca selectia se face f usor intre un site bun si unul nu prea. Ce te faci in schimb cand vine vorba de filmulete pe youtube? E grav, nu? E totul construit in asa fel incat sa cazi dintr-unul in altul si uite asa nici nu iti dai seama cand si ce ai facut azi ca timpul s-a dus!

Citind despre restaurante cotate cu stele Michelin, am dat de un chef pe nume Gordon Ramsay. Acest sef, spre deosebire toti ceilalti sefi are „doar” 3 stele Michelin la toate restaurantele lui. Dar inafara de asta e cunoscut si recunoscut pentru temperamental lui … hai sa zicem, vulcanic – impulsiv, coleric, nervos, agresiv, provocator, arogant si jignitor. Pe scurt, omu nostru nu lucreaza cu duhul blandetii si nici cu maica Teresa. Lucreaza cu cei mai buni dintre cei mai buni, care nu au voie sa greseasca, sub nici un fel de presiune. Sa fii bucatarul sef al unui restaurant care are o cotatie cu 3 stele, nu trebuie sa existe un “gust” putin pe langa, trebuie sa existe un gust perfect. Nu exista o portie de mancare sau un client un pic mai important decat celalalt, exista 3 stele, care ii fac pe toti cei intrati intr-o bucatarie sa se comporte cu o asemenea disciplina demna de orice unitate militara speciala.

Asadar, acest „saf”, nu se sfieste in a spune ce vrea cand vrea. Nu se codeste ca esti doamna sau ca esti domn. Ca esti frumoasa sau mai in varsta ca el. Iti spune direct, fara ocolisuri, aproape vulgar ceea ce gandeste despre felul de mancare pe care-l faci. I piss on this! Treaba e ca omul te invata sa lucrezi excelent sub presiune. Si cand zic presiune, pai frate e chiar presiune! Ce face el acolo, e lectie de viata. Zbiara, arunca cu mancare si in tine si prin toata bucataria, te spurca, te face cu ou si cu otet la propriu, daca nu esti concentrat si daca nu lupti sa-I arati ca vrei cu adevarat si esti gata oricand sa te ridici de jos, adica de unde te-a pus pana acum o secunda. Tipul asta face tot ce poate sa te demoralizeze, sa iti scada increderea in tine, sa uiti sa faci o simpla omleta cand tu esti de fapt bucatar si ai si un restaurant. E exemplul perfect de stress maxim in fiecare minut din viata ta. Ori il iubesti si intelegi de ce face asta, ori nu-l suporti si nu intelegi nimic din ce face sau ce spune.

Showul pe care-l face el e un fel de big brother cu cei care vor sa devina bucatari. M-am uitat la o singura serie, seria numarul 5.

Se aleg 16 bucati oameni, toti extrasi in urma cv-urilor. 8 bucati femei, 8 bucati barbati. Sunt cazati intr-o vila, iar iadul abia asteapta sa se dezlantuiasca. Se gateste, se intrece echipa cu echipa, se testeaza fairnesul, se testeaza competentele, se testeaza nervii, se testeaza atitudinea, se confrunta, se discuta, si la finalul fiecarei competitii, se elimina careva din echipa pierzatoare, si de asemenea se primeste premiu de catre victoriosi si pedeapsa pentru looseri. E grav! E atat de grav, incat eu m-am uitat la vro 15 episoade (fiecare episod are 5 parti). Da, ce-I drept cine castiga, castiga mult si bine … devine chef la unul din restaurantele cele mai mari dintr-un hotel la fel de mare, dintr-un oras, in seria mea era Atlantic City. Si vreun sfert de milion de coco. Asa ca poate merita …

Cea mai tare treaba a acestui show, e ca te prinde. Te prinde si vrei sa stii cine mai face ce si cine mai greseste, si incepe sa-ti placa de unul si de altul si incepi sa dai cu banul si incepi sa vezi cum se cerne malaiul. Oh well, nu stiu daca o sa ma uit asa curand la o alta serie, dar in viitor cu siguranta.

Tu ce parere ai? Pentru cati bani ai accepta sa se tipe la tine intr-un show tv? Pentru ce domeniu ai incerca sa demonstrezi ca esti cel mai bun?

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: